Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


delfin

2008.09.14

A delfin a fogascetek közé tartozó egyes vízi emlősállatok összefoglaló neve. A delfinek halakkal táplálkoznak. Különleges képességük, hogy a visszhang alapján tájékozódnak. Összesen 50 fajuk hét családot alkot: a tengerekben élő delfineket három családba soroljuk (delfinfélék, narválfélék és disznódelfinek), az édesvízi folyamidelfinek (Platanistoidea) öregcsaládjába pedig további négy delfincsalád tartozik. A delfinek legközelebbi rokonai a szintén a fogascetek közé tartozó nagy ámbráscet, törpeámbráscet-félék és csőröscetfélék.

A delfinek kicsinyét olykor borjúnak nevezik

 

 

Életmódja


A delfin évente egyszer szül, 10-12 hónapos vemhesség után egyetlen borjút. A barna delfinek még ennél is ritkábban, 3-4 évente ellenek, és szintén csak egyet. A párzás ideje egész évben kötetlen időben lehet, de a leggyakoribb mégis a nyári ellés. A delfin a víz alatt hozza világra a kicsinyét. A bébi hátrafelé születik. Először a farka bújik elő, de hamarosan fel kell úsznia a víz színére, hogy levegőt vegyen. Az anyja és gyakran a delfintársak segítik a kölyköt, hogy mielőbb oxigénhez jusson. A szopás is a víz alatt történik, és két evés között a kis delfin fölúszik levegőért. Hogy minden a leghatékonyabb legyen, a delfin teje rendkívül zsíros és tápláló, és szinte pillanatok alatt bele tudja pumpálni a kicsibe.

 

 

Fogazat


Fogazatuk változó, néhány delfinnek több mint száz foga is lehet, míg a narvál az egyetlen delfinféle, melynek egy külső agyara van.


Légzés


A delfineknek egy légzőnyílása van a fejük középső részén. A delfinek emlősállatként vízben élnek, de rendszeresen fel kell jönniük levegőt venni. Fajonként változó, hogy mennyi ideig tudnak a víz alatt maradni.

 

 

Visszhang-képzés


A delfinek másodpercenként akár 800 irányított hangot is kibocsátanak a fejük elülső részén található képződményen keresztül. A hang frekvenciája az ultrahang-tartományba esik. A hangsugár az adott objektumról visszaverődik, amit egy, az alsó állkapocsi csontban lévő üregben fognak fel. Ennek a csontnak az alsó része továbbítja a jelzést a közép-, majd a belső fülhöz, ahonnan az agy hallóközpontjába jut az ingerület, és vizuális jelekké fordítódik. Így az állat meg tudja határozni a vízben lévő objektumok távolságát, méretét és alakját, sőt, a sebességét és irányát is. Ez nemcsak a tájékozódásukat segíti elő, hanem ennek alkalmazásával vadásznak is.

A delfinek érzékelése
A delfinek érzékelése

 

Kommunikáció


A palackorrú delfinekről megállapították, hogy „neveket” használnak bemutatkozásra, és egymás azonosítására: víz alatti füttyjeleikben mindegyikük egy-egy egyéni, jellegzetes sorozatot használ, és egymáshoz is ilyen jelekkel szólnak.

 

 

Fajaik


A testméretek a kifejlett állatra vonatkoznak.

Delfinfélék családja (Delphinidae) [szerkesztés]

Kardszárnyú delfinek


    * Kardszárnyú delfin (Orcinus orca, O. nanus, O. glacialis)
      Helytelenül gyilkos bálna néven is ismert. Az egyetlen cetféle, amely saját rendjének tagjait is vadássza.
      Előfordulás: Minden óceánban. [2]
      Méretek: 5.5-10 m, 2,5-9 t

    * Fehérajkú kardszárnyú delfin (Peponocephala electra, Lagenorhynchus electra)
      Előfordulás: Mérsékelt vizek.
      Méretek: 2,1-2,7 m, kb. 160 kg

    * Kis kardszárnyú delfin (Pseudorca crassidens)
      Előfordulás: Mérsékelt égöv alatt.
      Méretek: 4,3-6 m, 1,1-2,2 t

    * Törpe kardszárnyú delfin (Feresa attenuata, F. intermedius)
      Előfordulás: Egyenlítő környékén.
      Méretek: 2,1-2,6 m, 110-170 kg

Gömbölyűfejű delfinek

    * Rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin (Globicephala macrorhynchus, G. sieboldii, G. scammoni, G. seiboldi, G. ventricosa)
      Előfordulás: Mérsékelt égöv alatt.
      Méretek: 3,6-6,5 m, 1-4 t

    * Hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin, fekete delfin vagy tökfejű cet (Globicephala melas, G. melaena)
      Előfordulás: Déli mérsékelt vizek, valamint Európa és Észak-Amerika között.
      Méretek: 3,8-6 m, 1,8-3,5 t

Simahátú delfinek

    * Északi delfin vagy fekete felemás delfin (Lissodelphis borealis)
      Előfordulás: Ázsia és Észak-Amerika vizei, a 30° és 50° között.
      Méretek: 2-3 m, 60-100 kg

    * Déli delfin vagy felemás delfin (Lissodelphis peronii)
      Előfordulás: Déli félteke vizei.
      Méretek: 1,8-3 m, 60-100 kg

    * Parti delfin vagy folyami gadamus (Sotalia fluviatilis)
      Előfordulás: Dél-Amerika északkeleti partjainál, illetve az Amazonas folyóban.
      Méretek: kb. 1,4 m, kb. 40 kg

Púpos delfinek

    * Keleti delfin vagy indiai púpos delfin (Sousa chinensis, S. teuszii, S. plumbea, S. lentiginosa, S. borneensis)
      Előfordulás: Indiai- és Csendes-óceán partközeli vizei.
      Méretek: 2-2,8 m, 150-200-kg

    * Nyugat-afrikai púpos delfin (Sousa teuszii)
      Előfordulás: Afrika nyugati partjainál.
      Méretek: 2-2,5 m, 100-150 kg



Hosszúcsőrű delfinek


    * Csíkos delfin (Stenella coeruleoalba)
      Előfordulás: Mérsékelt vizek.
      Méretek: 1,8-2,5 m, 90-150 kg

    * Háromszínű delfin (Stenella clymene, Delphinus metis)
      Előfordulás: Afrika és Észak-Amerika között.
      Méretek: 1,7-2 m, 50-90 kg

    * Trópusi delfin (Stenella longirostris, (Delphinus longirostris, D. alope, D. microps, D. stenorhynchus, D. rosiventris)
      Előfordulás: Mérsékelt vizek.
      Méretek: 1,3-2,1 m, 45-75 kg

    * Pettyes delfin (Stenella attenuata, S. frontalis, S. dubia, Delphis brevimanus, D. microbranchium, D. albirostratus, Steno capensis, Steno consimilis, Clymene punctata, Prodelphinus graffmani)
      Előfordulás: Mérsékelt vizek.
      Méretek: 1,7-2,4 m, 90-115 kg

    * Atlanti delfin vagy foltos delfin (Stenella frontalis, S. plagiodon, S. pernettensis, S. dubia, Delphis dubius, Delphinus frontalis, Delphinus froenatus, Delphinus doris, Delphinus plagiodon)
      Előfordulás: Afrika, illetve Észak-Amerika délkeleti és Dél-Amerika északkeleti partjai, 24° és 48° között.
      Méretek: 1,7-2,3 m, 100-140 kg

    * Barázdásfogú delfin (Steno bredanensis, Delphinus bredanensis, D. planiceps, D. reinwardtii, D. chamissonis, D. compressus, D. oxyrhynchus, D. frontatus)
      Előfordulás: Mérsékelt vizek.
      Méretek: 2,1-2,6 m, 100-150 kg




Palackorrú delfinek


    * Palackorrú delfin (Tursiops truncatus, T. gillii, T. nuuanu, T. gephyreus, T. nesarnack, T. tursio, T. catalania, T. abusalam, Truncatus abusalam)
      A legismertebb delfinfajta.
      Előfordulás: Mérsékelt vízű óceánokban és a Földközi-tengerben.
      Méretek: 1,9-4 m, 150-650 kg

    * Indiai-óceáni palackorrú delfin (Tursiops aduncus)
      Előfordulás: Indiai-óceán vizei.
      Méretek: 1,9-3,9 m, 150-660 kg
      Élettartam: 30-50 év


Fekete-fehér delfinek


    * Commerson-delfin (Cephalorhynchus commersonii)
      Előfordulás: Dél-Amerika déli partjai, illetve Indiai-Óceán.
      Méretek: 1,3-1,7 m, 35-60 kg

    * Chilei delfin (Cephalorhynchus eutropia)
      Előfordulás: Dél-Amerika dél-nyugati partjai, 5° és 33° között.
      Méretek: 1,2-1,7 m, 35-65 kg

    * Benguela-delfin (Cephalorhynchus heavisidii, C. heavisidei)
      Előfordulás: Afrika dél-nyugati partjainál.
      Méretek: kb. 1,6 m, 40-75 kg

    * Hector-delfin (Cephalorhynchus hectori)
      Előfordulás: Új-Zéland körüli vizekben.
      Méretek: 1,2-1,5 m, 35-60 kg

    * Risso-delfin (Grampus griseus)
      Előfordulás: Mérsékelt vizekben.
      Méretek: 2,6-3,8 m, 300-500 kg

    * Fraser-delfin (Lagenodelphis hosei)
      Előfordulás: Ázsia és Közép-Amerika közötti mérsékelt vizek, a 40° és 60° között.
      Méretek: 2-2,6 m, 160-210 kg

    * Arábiai delfin (Delphinus tropicalis)


Rövidcsőrű delfinek



    * Fehéroldalú delfin (Lagenorhynchus acutus)
      Előfordulás: Észak-Európa és Grönland partjai között, illetve Kanada észak-keleti partjainál.
      Méretek: 1,9-2,5 m, 160-280 kg

    * Fehércsőrű delfin (Lagenorhynchus albirostris)
      Előfordulás: Észak-Európa és Grönland partjai között, illetve Kanada észak-keleti partjainál.
      Méretek: 2,5-2,8 m, 180-275 kg

    * Peale-delfin (Lagenorhynchus australis)
      Előfordulás: Dél-Amerika déli partjai.
      Méretek: 2-2,2 m, kb. 110 kg

    * Szalagos delfin (Lagenorhynchus cruciger)
      Előfordulás: Déli félteke 45° és 65° között.
      Méretek: 1,6-1,8 m, 90-120 kg

    * Csendes-óceáni fehérsávos delfin (Lagenorhynchus obliquidens)
      Előfordulás: Ázsia és Észak-Amerika partjai között.
      Méretek: 1,7-2,4 m, 85-150 kg

    * Fakó delfin (Lagenorhynchus obscurus)
      Előfordulás: Dél-Amerika nyugati partjai, illetve Új-Zéland körül.
      Méretek: 1,6-2,1 m, 50-90 kg

    * Kúposfejű delfin (Orcaella brevirostris)
      Előfordulás: Indiától Ausztrália északi partjai mentén.
      Méretek: 2,1-2,6 m, 90-150 kg

    * Ausztráliai delfin (Orcaella heinsohni)
      Előfordulás: Ausztrália északi partjai mentén.
      Méretek: 2,1-2,6 m, 90-150 kg


Narválfélék családja (Monodontidae)


    * Narvál vagy tengeri egyszarvú (Monodon monoceros)
      Az egyetlen ismert tengeri emlős, mely agyart visel. A cetek közül a legészakibb helyeken fordul elő.
      Előfordulás: Északi-sark környékén. [3]
      Méretek: 3,5-5 m, 0,8-1,6 t

    * Beluga vagy fehér delfin (Delphinapterus leucas)
      Előfordulás: Sarkok körüli mérsékelt vizekben. [4]
      Méretek: 3,5-5 m, 0,4-1,5 t



Disznódelfinek családja (Phocoenidae)


    * Barna delfin vagy közönséges disznódelfin (Phocoena phocoena, Delphinus ventricosus, Phocaena fuscus, Phocaena communis, Phocaena tuberculifera, Phocaena vomerina, Phocaena brachycium, Phocaena americana, Phocaena lineata, Phocaena relicta)
      Előfordulás: Északi félteke hidegebb vizei.
      Méretek: 1,5-1,7 m, 40-60 kg

    * Rücskösfarkú disznódelfin vagy indiai tengeri disznó (Neophocaena phocaenoides, Delphinapterus mologan, Neomeris kurrachiensis, Delphinus melas, Neomeris melas)
      Előfordulás: India partjai, illetve az ázsiai szigetvilág.
      Méretek: 1,2-1,9 m, 30-45 kg

    * Pápaszemes disznódelfin (Australophocoena dioptrica, Phocaena storni, Phocoena dioptrica)
      Előfordulás: Dél-Amerika déli partjai, illetve egyes csendes-óceáni helyek.
      Méretek: 1,3-2,2 m, 60-85 kg

    * Kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus, Phocoena vomerina)
      Előfordulás: Kaliforniai-öböl északi csücske, a Colorado folyó deltája.
      Méretek: 1,2-1,5 m, 30-55 kg

    * Burmeister-féle disznódelfin (Phocoena spinipinnis, Acanthodelphis spinipinnis, Phocaena Philippii, Acanthodelphis (Phocaena) philippii)
      Előfordulás: Dél-Amerika parti vizei.
      Méretek: 1,4-2 m, 40-70 kg

    * Dall-féle disznódelfin (Phocoenoides dalli)
      Előfordulás: Ázsia és Észak-Amerika partjai között, Bering-szoros
      Méretek: 1,7-2,2 m, 135-220 kg


Folyamidelfinek öregcsaládja (Platanistoidea)






Iniidae család


    * Amazonasi folyamidelfin (Inia geoffrensis)
      Előfordulás: Dél-Amerika, Amazonas és Orinoco folyók.
      Méretek: 2,5-3 m, 85-160 kg

    * Bolíviai folyamidelfin (Inia boliviensis)



Lipotidae család


Kínai folyamidelfin (Lipotes vexillifer)
Előfordulás: Kína, Jangce folyó.
Méretek: 1,2-2,5 m, 100-160 kg



Platanistidae család


    * Gangeszi folyamidelfin (Platanista gangetica)
      Előfordulás: India és Banglades; a Gangesz, Brahmaputra és Karnaphali folyó.
      Méretek: 1,5-2,5 m, 70-90 kg

    * Indusi folyamidelfin (Platanista minor)
      Előfordulás: India, Indus folyó.
      Méretek: 1,5-2,5 m, 70-90 kg



Pontoporiidae család


Parti delfin (Pontoporia blainvillei, Stenodelphis blainvillei, Delphinus blainvilleii, Pontoporia tenuirostris)
Az egyetlen folyamidelfin, amely tengerben él.
Előfordulás: Dél-Amerika keleti partjai (19° és 42° között), illetve a La Plata folyó torkolata.
Méretek: 1,3-1,7 m, 30-50 kg



Ajánlott irodalom


# Patrice van Eersel: Az ötödik álom (1994, 1999)
# Mark Carwardine: Bálnák és delfinek (1995, 2002)
# Adrian P. Kezele: A delfin álma (2004)



Palackorrú delfin (Tursiops truncatus)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.