Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mókus

2008.09.13

Az európai mókus, közönséges erdeimókus vagy vörös mókus (Sciurus vulgaris) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül a mókusfélék (Sciuridae) családjához tartozó faj.


Elterjedése

Élőhelye Európában és Ázsiában sávszerűen-délen a Földközi-tengerig, északon Észak-Skandináviáig, keleten pedig Kínáig és Koreáig terjed. Angliában a keleti szürkemókus kiszorította élőhelyéről. Csak Skóciában maradt egy kis európaimókus-kolónia, amely tulajdonképpen egy alfaj.


Megjelenése


Az európai mókus fej-törzs-hossza 21-25 centiméter, farokhossza 15-20 centiméter, testtömege 250-460 gramm, az évszaktól függően (nyáron kisebb). A téli bunda a nyárinál vastagabb, sötétebb és szürkébb; a fülön levő szőrpamacs is sokkal hosszabb. A tapintószőrök hosszúak és érzékenyek; a mókusnak ezenkívül még a mellső mancsán, hasán és faroktövénél is vannak érzékeny tapintó szőrszálai. A farok az ágak közti ugráláskor és mászáskor egyensúlyozásra, éjjel „takaróként” szolgál; a farokmozgás tükrözi a mókus hangulatát. A látása nagyon fejlett; mivel a mókus elsősorban faágak között mozog, nagy látótérrel rendelkezik, színlátása is fejlett


Életmódja

Fán élő állat; magasan, a fatörzs közelében, ágakból készített fészekben alszik és hozza világra kölykeit. Tápláléka lehet toboz, fakéreg, növényi nedvek, bükkmakk, mogyoró, gombák, rovarok és tojások. Ősszel, több helyen raktárt hoz létre mogyoróból és bükkmakkból, hogy át tudja vészelni a telet. 2-3 évig él.


Szaporodása

Az ivarérettséget 11 hónaposan éri el. A párzási idő rendszerint december és július eleje között van. A vemhesség 38 napig tart, ennek végén a nőstény 1-6 utódot hoz a világra. Évente kétszer is ellik. A kölykök 7 hetesen már szilárd ételt is esznek, és 10 hetesen van az elválasztás.


Rokon fajok



Közeli rokona a keleti szürke mókus (Sciurus carolinensis).

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.